НЕОПХОДНО ОДРЖАВАТИ КАНАЛЕ ЗА ОДВОД ОТПАДНИХ ВОДА
26.02.2015

НЕОПХОДНО ОДРЖАВАТИ КАНАЛЕ ЗА ОДВОД ОТПАДНИХ ВОДА

Савет грађана села Мрамор и Градска општина Палилула настављају успешну активност на стварању услова да се квалитет живота становника овог насеља значајно побољша. Овим поводом насеље је са сарадницима, члановиома општинског Већа и Скупштине, обишао председник општине Бобан Џунић.

„Проблеми становника села Мрамор су познати широј јавности и ми нисмо почели да их решавамо данас. Овај проблем, са одводним каналом, по казивању мештана траје петнаестак или двадесет година. Почетком прошле године нашли смо могућност и обезбедили финансијска средства за инвестицију- каже Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. Канал је прокопан, обложен бетоном и регулисан је одвод атмосферских и отпадних вода до Мораве. Међутим, потребно је редовно одржавати канал. Са већим падавинама, напуне се септичке јаме, које су услед клизишта затрпане. Вода одлази неконтролисано, плави ово подручије, домаћинства, прелива канал. То стално угрожава здравље људи, посебно деце која се овде играју, ученика истуреног одељења Основне школе „Десанка Максимовић“. У сусрет реновирању школе општина је обезбедила асфалтирање прилаза школском објекту.

Данас сам са представницима Савета грађана и сарадницима обишао реконструисану улицу и неколико домаћинства у Мрамора чије су куће угрожене  новим одронима и воденим бујицама. Борба са клизиштем је неизвесна и наставља се - истиче председник Џунић. Општина Палилула ће затражити помоћ стручних екипа и надлежних служби да се ова ситуација делимично санира. Власници угрожених објеката су показали иницијативу и спремност да активно учествују и сарађују у овој акцији.

Председник Џунић је, у складу са препорукама Владе Србије, упутио апел Савету грађана и мештанима Мрамора да редовно чисте канале испред својих кућа, као и одводне канале са својих њива. На тај начин, грађанском иницијативом и сарадњом са Управом општине и надлежном управом Града Ниша, умањиће се дејство елементарних непогода на терену. (Д.Видојковић, ЕКОполис)